Janata Bank Limited (JBL) Exam Question Solution 2019

সকল চাকরির পরীক্ষার সময়সূচী ও ফলাফল মোবাইলে Notification পেতে নিচের Android apps মোবাইলে রাখেন: Jobs  EXam Alert 

Janata Bank Limited (JBL) Exam Question Solution 2019 has been published. JBL Exam Question Solution 2019, Janata Bank Assistant Executive Officer (AEO) Exam Question Solution 2019, Exam Question Solution of Janata Bank 2019, Janata Bank Limited (JBL) Exam Question and Solution 2019, Janata Bank AEO Exam Question Solution 2019, Janata Bank AEO Exam Question and Solution 2019, Janata Bank AEO Exam Question and Answer 2019, Janata Bank AEO MCQ Exam Question Solution 2019, JBL MCQ Exam Question Solution 2019, JBL MCQ Exam Question Solved 2019, Janata Bank Ltd AEO Question Solution 2019, JBL MCQ Exam Question With Answer 2019, Janata Bank AEO MCQ Question Solution 2019, Janata Bank Assistant Executive Officer MCQ Question Solution 2019, Janata Bank Assistant Executive Officer MCQ Question Solution, Janata Bank Question Solution 2019 are search option to get solution of Janata Bank Limited (JBL) Exam Question Solution 2019.

 

 

 

Janata Bank Limited (JBL) Exam Question Solution 2019:

Bank name: Janata Bank Limited

MCQ Exam Date: 20 December 2019

Exam Time: 3.00 PM – 4.00 PM

সকল চাকরির পরীক্ষার সময়সূচী ও ফলাফল মোবাইলে Notification পেতে নিচের Android apps মোবাইলে রাখেন: Jobs  EXam Alert 

Total Vacancy: 536

See more…

Janata Bank Limited (JBL) Written Exam Question Solution 2020

See/download Janata Bank AEO Teller Exam Question Solution 2019 From below:

Set: A

বাংলা অংশ সমাধানঃ

১. ক্রিয়ামূল ,ক্রিয়াকাল  ও পুরুষ ইত্যাদি ব্যাকরণের কোন অংশের আলোচ্য বিষয়? উত্তরঃ রূপতত্ত্ব 

২. দাপ্তরিক কোন শব্দটি ইংরেজি ভাষা থেকে আগত? উত্তরঃ এজেন্ট

৩. গ্রিক শব্দ কোনটি? উত্তরঃ দাম

৪. কোন প্রখ্যাত পন্ডিত ইংরেজিতে বাংলা ভাষা ব্যাকরণ রচনা করেন? উত্তরঃ ব্র্যাসি হ্যালহেড

৫. বাংলা ভাষায় কতটি যতি চিহ্নের প্রচলন রয়েছে? উত্তরঃ ১২ টি

৬. তস্কর এর বিপরীতার্থক শব্দ কোনটি? উত্তরঃ সাধু

৭. ভুতের বিপরীত শব্দ কোনটি? উত্তরঃ ভবিষ্যৎ

৮. নিচের কোনটি ব্যতিহার বহুব্রীহির উদাহরণ? উত্তরঃ কানাকানি

৯. অনুতাপ পদটির সঠিক ব্যাসবাক্য কোনটি? উত্তরঃ তাপের ক্ষুদ্র

১০. Forgery শব্দের বাংলা পরিভাষা? উত্তরঃ জালিয়াতি

১১. কোনটি ক্ষুধার্ত শব্দের সন্ধি বিচ্ছেদ? উত্তরঃ ক্ষুধা + ঋত

১২. কোনটি শুদ্ধ বানান? উত্তরঃ সঠিক উত্তর নাই (সঠিক হবে নৈঋত)

১৩. ভিষক শব্দের সঠিক অর্থ কোনটি? উত্তরঃ চিকিৎসক

১৪. নষট স্বভাব যার এক কথায় হবে? উত্তরঃ নশ্বর

১৫. সাপের খোলস কে এক কথায় বলা হয়? উত্তরঃ নির্মোক

১৬. বাংলা সাহিত্যের আদি কবি কে? উত্তরঃ লুইপা 

English Part Solved:

Choose the best word or phrase that best completes the sentence.

১৭. Many customers have requested that they ……notice of our sales.

A. Receives B. receive C. Received D. Receiving

Ans: B. receive

১৮. The person——lost a briefcase may claim it in the lobby.

A. Whose B. Whom C. Who D. Which

Ans: C. Who

১৯. The vice-president will be seated——the chairman at the banquet.

A. By B. As C. To D. From

Ans: A. By 

২০. The head of operations ——to the management convention.

A. Go B. Is going C. Going D. Are going

Ans: B. Is going

২১. Visitors are reminded ——name tags at all times.

A. wear B. Is wearing C. to wear D. be worn

Ans: C. to wear

Read the following passage and answer the questions given below.

Speech is great blessings but it can also be great curse,for while it helps us to make our intentions and desires known to our fellows,It can also if we use it carelessly,make our attitude completely misunderstood.A slip of the tongue,the use of unusual word,or of an ambiguous word,and so on,may create an enemy where we had hoped to win a friend.Again,different classes of people use different vocabulary and the ordinary speech of an educated may strike an uneducated listener as pompous.Unwittingly,we may use a word which bears a different meaning to our listeners form what it does to men of our own class.Thus,speech is not a gift to use lightly without thought,But one which demands careful handling. only a fool will express himself alike all kinds and conditions to men.

২২. The best way to win a friend is to avoid —–

A. irony in speech B. Pomposity in speech C. verbosity in speech D. Ambiguity in speech

Ans: D. Ambiguity in speech

২৩. While talking to an uneducated person,we should use —

A. ordinary speech B. Simple words C. his vocabulary D. polite language

Ans: B. Simple words

২৪. If one used the same style of language with everyone,one would sound–

A. Foolish B. Flat C. Boring D. democratic

Ans: A. Foolish 

২৫.  A “slip of the tongue’ means—–something said —

A. wrongly by choice B. Without giving proper thought C. Unintentionally D. To hurt another person.

Ans: C. Unintentionally

২৬. Speech can be curse,because it can—–

A. Hurt others B. Lead to carelessness C. Reveal our intentions D. Create misunderstanding.

Ans: D. Create misunderstanding.

Choose the correct word spelling from the given options:

২৭. A.Dillema B.Dilemma C.Dilema D.Dilima

Ans: B.Dilemma

২৮. A. Falacious B. Fallasious C. Fallacious D. Falascious

Ans: C. Fallacious

২৯. A. Supersede B. Superceed C. Supercede D. Superseed

Ans: A. Supersede

৩০. A. Hetrogenous B. Heterogeneous C. Hetrogeneous D. Heterogenous

Ans: B. Heterogeneous 

৩১. A. Recesion B. Recission C. Ricession D. Recession

Ans: D. Recession

৩২. A. Eflorescence B. Efllorescence C. Efflorescence D. Efflorascence

Ans: C. Efflorescence

Math Part Solved:

৩৩. Two Buses start at the same time from Delhi and Agra, which are 300 km towards each other, after what time will they cross each other if their speeds are 38 km per hour and 37 kilometers per hour?

Ans: 300/(38+37) = 4 (A)

৩৪. A and B together can complete a piece of work in 4 days. If A alone can complete the same work in 12 days. in how many days can b alone complete that work?

Ans: 4(A+B) = 12B

=> A:B = 2:1 (Efficiency)

Now, 12×1 = 2×T

=> T = 6 days (C)

৩৫. If (8.97)^2*(15.05)^2/ √624.89=9^n then the value of n is?

Ans:  9²×15²÷√625

= 81×225÷25

= 81×9

= 729

= 9³

So, N = 3 (A)

৩৬. How many seconds will a 500-metre long train take to cross a man walking with a speed of 3 kilometre/ hour in the direction of the moving train if the speed of the train is 63 km/hour?

Ans: 500/(63-3)×5/18 = 30 sec (B)

৩৭. A lent Tk. 5000 to B for 2 years and Tk. 3000 to C for 4 years on simple interest at the same rate of interest and received Tk. 2200 in all from both of them as interest. The rate of interest per annum is:

Ans: (5000×2×r)/100 + (3000×4×r)/100 = 2200

=> 10000r + 12000r = 2200×100

=> r = (2200×100)/22000 = 10% (D) 

৩৮. Nicky is 25% more efficient and then Tina. Tina alone can build a craft in 20 days. find the number of days taken by Nickki to finish the same piece of work?

Ans: N:T = 125:100 = 5:4 (Efficiency)

Now, 20×4 = 5×T

=> T = 16 days (A) 

৩৯. A man can reach a certain place in 40 hours. if he refused his speed by 1/15th, he goes 5 kilometres less in that time, find the total distance covered by him?

Ans: Speed Ratio = 15:14

1 = 5

15 = 75 km (C)

৪০. A man takes twice as long to row a distance against the stream as to row the same distance in favour of the stream. The ratio of the speed of the boat (in still water) and the stream is:

Ans: D:U = 2:1

Still water : stream = (2+1)/2 : (2-1)/2 = 3:1 (D) 

৪১. A, B and C investment in a partnership in the ratio of 5:6:8 the ratio of their profit is 5:3:12  find the ratio of time for their investment?

Ans: Time = 5/5 : 3/6 : 12/8 = 1:1/2:3/2 = 2:1:3 (A)

৪২. A shopkeeper marks the price of an article at TK 80, what will be the selling price, if he allows two successive discounts of 5% each?

Ans: 80×(19/20)×(19/20) = 72.2 (C)

৪৩. If√2=64, What will be the value of n?

Ans: √2^n = 64

=> 2^n = 64²

=> 2^n = 2^(6×2)

=> 2^n = 2^12

=> n = 12 (A)

৪৪. If ⅕: 1/N: 1/1.25 Then the value of N  is?

Ans: 1/5 : 1/N = 1/N : 1/1.25

=> N/5 = 1.25/N

=> N² = 5×1.25

=> N² = 6.25

=> N = 2.5 (D)

৪৫. How many litres of a 90% of concentrated acid needs to be mixed with a 75% solution of concentrated acid to get a 30-litre solution of 75% concentrated acid?

Ans: 90—–75

——78—–

3:12

15 = 30

3 = 6 (B) 

৪৬. The difference between the compound interest and the simple interest on a certain sum at 55% per annum for 2 years in taka 1.50, The s

Ans: CI = 5+5+(5×5)/100 = 10.25%

ATQ, 10.25%-10% = 1.50

=> 100% = 600 (D) 

৪৭. Two cards are drawn together for a pack of 52 cards the probability that one is a spade and one is a heart?

Ans: 13C1×13C1/52C2 = 13/102 (B)

৪৮. In a lottery, there are 10 prizes and 25 blanks a lottery is drawn at random what is the probability of getting a prize?

Ans: 10/35 = 2/7 (C)

৪৯. A rectangular block 6cm by 15cm is cut up into an exact number of equal cubes. Find the least possible number of cubes?

Ans: HCF of 6,12,15 = 3

Req. Num = 6/3 × 12/3 × 15/3 = 40 (B)

৫০. The ratio between the perimeter and the breadth of a rectangle is 5:1, if the area of the rectangle is 216 square cm, what is the length of the rectangle?

Ans: 2(L+B) : B = 5:1

=> L:B = 3:2

ATQ, 3x × 2x = 216

=> 6x² = 216

=> x² = 36

=> x = 6

=> 3x = 18 (Length) (D)

৫১. The difference between the length and breadth of a rectangle is 23m. if its perimeter is 206 metre then its area is?

Ans: L= 23+B

2(23+B+B) = 206

=> 4B+46 = 206

=> B = 40

Area = 40×(40+23) = 2520 (A) 

৫২. A tab can fill a tank in 6 hours. after half the tank is filled three more similar tabs are opened what is the total time taken to fill the tank completely?

Ans: Half = 3 hours

Other half = 3×60/4 = 45 mins

Total = 3 hours 45 mins (B)

৫৩. For any two numbers m,n  (m+n): (m-n):mn=7:1:60, Find the value of 1/m:1/n?

Ans: (m+n):(m-n):mn = 7:1:60

So, (m+n):(m-n) = 7:1

=> 7m-7n = m+n

=> m:n = 4:3

=> 1/m:1/n = 1/4:1/3 = 3:4 (C)

৫৪. The sum of three numbers in 98 if the first to the second is 2:3 and that of the second to the third is 5:8 then the second number is?

Ans: A:B = 2:3 = 10:15

B:C = 5:8 = 15:24

A:B:C = 10:15:24

10+15+24 = 98

=> 49 = 98

=> 15 = 30 (A)

৫৫. √0.01+√0.0064=?

Ans: √(0.01+√0.0064)

= √(0.01+√0.0064)

= √(.01+0.08)

= √0.09

= 0.3 (B)

৫৬. If 20% of a=b  then ?????????? of 20% is the same as:

Ans: 20% of A = B

=> a/5 = b

20% of B = b/5 = (a/5)/5 = a/25 = 4% of A (D)

Math Solution Courtesy: Mahatab Hossain Rezon

GK and Computer Part:

৫৭. In which season do you need more fat? উত্তরঃ  Winter

৫৮. Normally the Commonwealth Games are held at intervals of? উত্তরঃ 4 years

৫৯. Penicillin is widely used as? উত্তরঃ Antibiotic

৬০. The company that has acquired interest in different industries by taking over or merging with other companies is called? উত্তরঃ Conglomerate

৬১. The main reasons of phosphorus in the biosphere is in the? উত্তরঃ Lithosphere

৬২. The headquarter of the International Committee of Red Cross is at? উত্তরঃ Geneva

৬৩. The reaction which converts sugar solution into alcohol is an example of? উত্তরঃ Fermentation

৬৪. The scientist who first discovered that the Earth revolves around the sun was. উত্তরঃ Copernicus

৬৫. The purest form of water can be obtained from? উত্তরঃ Heavy shower of rain

৬৬. The civilian airport of highest altitude is in. উত্তরঃ China

৬৭. First international peace Congress was held in London in. উত্তরঃ 1843 Ad

৬৮. For galvanizing iron which of the following Metals is used. উত্তরঃ Zinc 

৬৯. A light sensitive device that converts drawing, principal text or other images into digital form is? উত্তরঃ Scanner

৭০. Which of the following is spreadsheet program. উত্তরঃ Ms-excel

৭১. On which page the header or the footer is printed by default. উত্তরঃ Every Page

৭২. To drag a selected range of  data to another worksheet in the same workbook, use the. উত্তরঃ Ctrl key

৭৩. Who is among following is secondary storage device. উত্তরঃ Hard disk

৭৪. Which type of network would use phone lines. উত্তরঃ WAN

৭৫. The blinking point which shows your position in the text is called? উত্তরঃ Cursor

৭৬. Which is not a font style? উত্তরঃ Superscript

৭৭. Which shortcut can be used to switch between open workbooks. উত্তরঃ Ctrl+F6

৭৮. A device that connects to a network without the use of cables is said to be? উত্তরঃ Free

৭৯. Which of the following is the product of data processing. উত্তরঃ Information

৮০. Use of Icon and Windows characteristic of a………………… interface. উত্তরঃ Graphical user

 

 

See/download Janata Bank AEO Teller Exam Question  2019 From below images:

 

Previous Exam Question Solution:

Post Name And Vacancy:

1. Assistant Executive officer (AEO)- 464

MCQ Exam Date: 29 November 2019

Exam Time: 10.00 AM – 11.00 AM

See more…

Rupali and Janata Bank Officer Exam MCQ Question Solution 2019

See/download Janata Bank Limited (JBL) Exam Question Solution 2019 From below:

বাংলা অংশ সমাধানঃ

১. কোন প্রকার শব্দের মূল নির্ধারণ করা যায় না? উত্তরঃ  দেশি

২. কোনটি অর্ধ তৎসম শব্দ? উত্তরঃ  জোছনা

৩. ধাতুরূপ ব্যাকরণের কোন অংশে আলোচিত হয়? উত্তরঃ  রূপতত্ত্বে

৪. যে শব্দকে বা কোন শব্দের যে অংশকে আর কোন  ক্ষুদ্রতর অংশে ভাগ করা যায় না, তাকে কি বলে? উত্তরঃ  প্রকৃতি

৫. আহবান এর প্রকৃত উচ্চারণ কোনটি ? উত্তরঃ  আওভান

৬. কবাট> কপাট, ধোবা> ধোপা কিসের উদাহরণ? উত্তরঃ  ব্যঞ্জন বিকৃতি

সকল চাকরির পরীক্ষার সময়সূচী ও ফলাফল মোবাইলে Notification পেতে নিচের Android apps মোবাইলে রাখেন: Jobs  EXam Alert 

৭. কোনটি স্বরভক্তির উদাহরণ? উত্তরঃ  পিরীতি

৮. কোন বানানটি ষত্ব বিধানের নিয়মে  শুদ্ধ? উত্তরঃ  পোশাক

৯. নিচের কোনটি নিপাতনে সিদ্ধ সন্ধি? উত্তরঃ  আশ্চর্য

১০. পশ্বাধম” শব্দটির সঠিক সন্ধি বিচ্ছেদ কি? উত্তরঃ  পশু + অধম

১১. কোনটি অ-প্রত্যয় যোগে স্ত্রীবাচক শব্দ? উত্তরঃ  প্রথমা

১২. ধনাত্মক দ্বিরুক্তি উদাহরণ কোনটি? উত্তরঃ  ঘেউ ঘেউ’

১৩. কোন সমাসে সমস্যমান পদের বিভক্তি লোপ পায় না? উত্তরঃ  অলুক

১৪. ডাক্তার ডাক  বাক্যটিতে ডাক্তার কোন কারকে  কোন বিভক্তি? উত্তরঃ  কর্মকারকে শূন্য বিভক্তি

১৫. আঘাত পায়নি এমন বোঝাতে হবে? উত্তরঃ  অনাহত

১৬. প্রত্যেক ভাষার  কয়টি মৌলিক অংশ আছে? উত্তরঃ  চারটি

ইংরেজী অংশ সমাধানঃ

Select the word that is most closely OPPOSITE in meaning to the original word

১৭. QUIESCENT-Active

১৮. LOQUACIOUS-Reticent

১৯. NIGGARDLY-Generous

২০. HAPHAZARD-Deliberate

 

(21-24) in the section you must choose the won which best fits cach space in the The principle advantage in having a clear cut objective of business is that it does not derail the enterprise does not ray…….

(21) ……the direct mute that it has set for………(22) …….  Enterprise with well-defined objectives can conveniently undertake……..(23)………… and follow long range development policies. Recognition of objectives (24)…….. the temptation to compromise long range objectives for short term gains and improves coordination in work and consistency in policy.

২১. Ans: from

২২. Ans: itself

২৩. Ans: Production

২৪. Ans: removes

 

Questions (25-28): Read the following passage and answer the questions given below. Our voyage was very prosperous, but I shall not trouble the reader with a journal of it. The captain called in are one or two ports and sent in his long boat for provisions and freshwater, but I never went out of the ship still we came into the Downs, which was on the 3rd day of June. 1706, about nine months after my escape offered to leave my goods in security for payment of my freight, but the captain protested he would not receive one fanning We took kind leave of each other, and I made him promise that he would come to see me at my house in Redrill Third house and a guide for five shillings which I borrowed from the captain

২৫. I am the writer uses the word ‘prosperous’ to describe the voyage the means that.

Ans: It was very pleasant

২৬. In the director of the basis, the word ‘provision’ means

Ans: Mainly food

২৭. For the payment of the authors freight the captain

Ans: Refuse to accept any money

২৮. From the  passage,It is clear that the captains attitude to the author was

Ans: one of extreme friendliness and kindness

Pin Point error:

২৯. Guppies are sometimes call (A) rainbow fish due to (B) the bright (C) colors of the males (D).

Ans: (A) Called

৩০. The peculiar (A) / dress he wears (B) / gave him a chemical (C) / appearance (D)

Ans: (B) Wear

৩১. The existence (A) / and attributes (B) / of the colonial (C) / army were decisive (D) / to the

outbreak of Civil War.

Ans: (A) Existence

৩২. He who is indeed of the brotherhood (A) / does not voyage (B) /  in quest of the picturesque. (C) / but of certain jolly humors (D)

(A) brotherhood

(B) voyage

(C) picturesque

(D) humors

Ans: C. picturesque

৩৩. Roshni was found (A) / of pets and she was a proud (B) / owner of many unique (C) / animals (D)

Ans: Fond of 

গণিত অংশ সমাধানঃ

SECTION-C : GENERAL MATHEMATICS Questions (34-56): Read the following questions carefully and choose the right answer

৩৪. The ratio of the quantity of water in fresh fruits to that of dry fruits is 7:2. If 400 kg of dry fruits contain 50 kg of water then find the weight of the water in the same fruits when they were fresh?

Ans: 175 kg.

৩৫. What would be the measure of the diagonal of a square whose area is equal to 578 cm?

Ans: 34 cm

৩৬. The cost price of a table and a chair together is Tk 690. Ir the table costs 30% more than the chair, then find the cost price of the table and the chair respectively,

Ans: Tk.390 & Tk.300

৩৭. 6  ¾* 13 ⅓+2*? = 30% of 520-

Ans: None of these [ Correct 16.5]

৩৮. In the question two equations numbered 1 and 2 are given. You have to solve both the equations  and give answer-1.6×2-11x+4+0 11.50y2-25y+3=0

Ans: x > y

৩৯. There are 3 Green 4 orange and 5 white colour bulbs  in a bag .If a bulb is picked at random, what is the probability of having either a green or a white bulb ?

Ans: 2/3

৪০. The ratio of pens and pencils in a shop is 3:2 respectively. The average number of pens and pencils is 180.  what is the number of pencils in the shop?

Ans: 144

৪১. Full form of a P,Q and R start a business. P invest 3 times as much as Q invest 2/3rd as much as R invests, find the ratio of capital of P,Q and R?

Ans: 6:2:3

৪২. A dishonest milkman professes to sell his milk at costanice but he mixes it with water and thereby gains 25%. The percentage of water in the mixture iS:

Ans: 20%

৪৩. How many iron rods, each of length 7 m and diameter 2 cm can be made out of 0.88 m of iron?

Ans: 400

৪৪. A is three times as old as B C was twice as old as A four years ago. In four years’ time. A will be 31. What are the present ages of B and C ?

Ans: 9, 50

৪৫. If 3√5+ √125=17.88, then what will be the value of √80+6√5=?

Ans: 22.35

৪৬. What will be simple interest for 1 year and 4 months on a sum of Tk 25800 at the rate of 14% per annum?-

Ans: Tk. 4816

৪৭. An error 2% in excess is made while measuring the side of a square. The percentage of error in the calculated area of the square is-

Ans: 4.04%

৪৮. A man took loan from a bank at the rate of 12% p.a simple interest. After 3 years he had to pay TK 5400 interest only for the period. The principal amount borrowed by him was-

Ans: Tk.15000

৪৯. A boat covers a certain distance downstream in 1 hour, while it comes back in 1.5 hour. If the speed of the stream be 3 km/hr. what is the speed of the boat in still water? –

Ans: 15 km/hr

৫০. TK. 385 has been divided among A, B, C in such a way that A receives 2/9th of what B and C together receive. Then A’s share is?-

Ans: Tk.70

৫১. Mother’s age today is thrice as her daughter’s. After 10 years it would be just double. How old is the daughter today?

Ans: 10 years

৫২. A boat can travel with a speed of 13 km/hr in still water. If the speed of the stream is 4 km/hr, find the time taken by the boat to go 68 km downstream-

Ans: 4 hrs

৫৩. In what time will the simple interest on Tk 400 at 10% per annum be the same as the simple interest on Tk. 1000 for 4 year at 4 % per annum?-

Ans: 4 years

৫৪. A student multiplied a number by 3/5 instead of S/3. What is the percentage error in the calculation!

Ans:  64%

৫৫. A car covers four successive 7 km distance at speeds of 10 kmhr, 20 km/hour, 30 km/hr and 60

km/hr respectively. Its average speed over distance is

Ans: 20 km/hr

৫৬. The total age of A and B is 12 years more the total age of B and C. C is how many years younger.

than A?

Ans: 12 years

সাধারণ জ্ঞান ও কম্পিউটার অংশ সমাধানঃ

SECTION-D :  GENERAL KNOWLEDGE AND BASIC COMPUTER Questions (57-80): Study the following questions carefully and answer the questions given below.

৫৭. Federation Cup. World Cup, Allywyn International Trophy and Challenge Cup are awarded to winners of-

Ans: Volleybal

৫৮. Excessive secretion from the pituitary gland in children results in-Ans: Increased height

৫৯. When was the International Social Security Association (ISSA) formed-Ans: 1927

৬০. The headquarter of SpaceX is located in-Ans: California

৬১. Who won the Peace Nobel Prize 2019 for promoting peace and reconciliation?-Ans: Abiy Ahmed Ali

৬২. The largest waterfalls system in the world is- Ans: Angel Falls

৬৩. The European Union’s working capital is in-Ans:  Bussels

৬৪. The most abundant element in the Earth’s crust is-Ans: Oxygen

৬৫. What is the time zone of Bangladesh UTC?-Ans: UTC+ 6

৬৬. The key factor in determining the weather is the quantity of ……. in the atmosphere-Ans: Oxygen

৬৭. Which of the following is NOT a renewable energy resource?-Ans: Nuclear

৬৮. Which economic term is used to represent inequality in income distribution?-Ans: Gini

৬৯. Which of the following is system software?-Ans: OS

৭০. The operating system creates —— from the physical computer-Ans: virtual Computers

৭১. Which is not application software?-Ans: Windows NT

৭২. Which can be used for quick access to commonly used commands and tools? –Ans:  Toolbar

৭৩.  What is the smallest and largest font size available in Font Size tool on the formatting toolbar? –Ans: 8 and 72

৭৪. Ctrl+N is used to- Ans:New Document

৭৫…….. formatting is the process of changing the way letters, numbers, punctuation marks, and symbols appear on the screen and in print-Ans: Character

৭৬. You can detect spelling and grammar errors by-Ans: Press F7

৭৭. Each excel file is a workbook that contains different sheets. Which of the following cannot be a sheet in workbook-Ans: Data sheet

৭৮. What is the shortcut key to replace a data with another in excel sheet?-Ans: Ctrl+H

৭৯. Which of the following cannot be toggled from View >> Toolbars?-Ans: Slides

৮০. Which tab is not available on left panel when you open a presentation?-Ans: Notes

 

See/download Janata Bank Limited (JBL) Exam Question 2019 From below:

Janata Bank (AEO) Exam Question 2019 PDF

 

 

 

 

Mirpur 1, Dhaka, Bangladesh.

Leave a comment

About Abd Mamin

I am very simple and general.
View all posts by Abd Mamin →